Het feestgedruis bij de horecahoek aan de Lange Tiendeweg naast de Sint-Janskerk in Gouda is al jaren verstomd, maar eindelijk komt er op deze ooit zo populaire uitgaansplek weer leven in de brouwerij.
Lange rijen jongeren voor de deur en binnen harde muziek. Veel Gouwenaars kunnen zich die situatie op de hoek van de Lange Tiendeweg middenin het centrum waarschijnlijk nog wel herinneren uit de jaren rond de eeuwwisseling.
Eerst bij ‘Onder de Sint-Jan‘ en later bij ‘Cheers‘. Het is nu al jaren stil op deze plek, maar binnen een paar maanden opent er na al die tijd weer horeca. Deze keer is het geen danscafé, maar een bar met bistro.
Levendig
De zaak wordt opgezet door Henk de Wit uit Reeuwijk en zijn zoon. De naam wordt Hendrik’s Bistro Bar. De Wit, actief in onroerend goed en in het verleden eigenaar van enkele horecagelegenheden in het buitenland, bevestigt de plannen.
,,Bij een wandeling door Gouda viel mijn oog erop. Het is een prachtige locatie, zo bij de monumentale kerk. We willen er graag ook een terras en zoeken samenwerking met de al aanwezige horeca in deze buurt. Met elkaar kunnen we er een levendige en gezellige plek van maken.”
De bar bistro komt in twee naast elkaar gelegen horecapanden. Tijdens een verbouwing enkele jaren terug zijn die met elkaar verbonden.
Afketsen
Het is al zeker zo’n vijf jaar geleden dat er voor het laatst horeca op de hoek van de Lange Tiendeweg was gevestigd.
Volgens eigenaar Joop van Oorschot van beide panden kwam er in de jaren daarvoor de klad al in. ,,Er was veel verloop en is er ook nog een brand geweest. De afgelopen jaren was er af en toe wel belangstelling, maar dan ketste het op het laatste moment weer af. En corona werkte ook niet echt mee, natuurlijk. Maar nu gaat het zeker goed komen, de contracten zijn getekend en ik heb veel vertrouwen in deze huurders.”
De bekende binnenstadsbewoner en ondernemer Karel Baarspul, die hier om de hoek woont, is blij dat de panden weer een bestemming hebben. ,,Leegstand is niet goed. Maar dit is nu wel een lastige locatie voor een horecaondernemer. Vroeger had je bij de kerk veel drukbezochte horecagelegenheden, maar dat is veranderd. Maar wie weet gaat het tij weer keren en wordt dit weer een populaire plek.”
Refo’s
Hij kan zich nog goed herinneren hóe druk het op deze locatie was in de tijd van ‘Onder de Sint-Jan’ en later ‘Cheers’.
,,Op zaterdagavond was het niet alleen bínnen stampvol bij ‘Onder de Sint-Jan‘, maar ook buiten. Er waren elk weekend honderden jongeren. Het bijzondere was dat het vlak voor twaalf uur ‘s nachts opeens uitgestorven was. De reden: het café was erg in trek bij jongeren uit streng-christelijke gezinnen en die moesten van hun ouders vóór de zondag thuis zijn.”
Dit wordt bevestigd door de 75-jarige Gouwenaar Ton Baas, ooit uitbater van ‘Onder de Sint-Jan’. ,,Ik heb nog steeds geen idee waarom mijn café zo in trek was bij refo’s, maar het was een mooie tijd.”
Afgeladen
Zo’n herinnering heeft ook Ron Lugthart aan de periode dat zijn danscafé Cheers aan de Lange Tiendeweg 2 was gevestigd. ,,Het was altijd afgeladen vol.”
In 2001 stopte hij op deze plek en opende hij een grotere uitgaansgelegenheid aan de Zeugstraat. Lugthart is net als Karel Baarspul benieuwd hoe de locatie Tiendeweg/Achter de Kerk zich de komende tijd gaat ontwikkelen als horecagebied.
Eigenaar Joost van Vliet van het daar gevestigde eetcafé Nusa is vol vertrouwen. ,,De komst van deze horeca op de hoek van de Lange Tiendeweg is een mooie aanvulling op het huidige aanbod.”
Bron: Ad.nl.